X-factor

 De X-factor

Heel veel woningen lijken op elkaar als het gaat om de ‘harde eisen’. De X-factor gaat over de aspecten waarin de woning zichzelf in positieve zin onderscheidt van andere woningen in het aanbod.

De X-factor maakt het verschil tussen de ene en de andere woning, in dezelfde wijk of in dezelfde straat. Allerlei verschillen kunnen van belang zijn. Is de vraagprijs onderscheidend? Ligt de woning op het beste stukje van de straat, met het mooiste uitzicht? Is de tuin opvallend diep of breed? Heeft de woning als enige een garage? Maar ook als verkoper kunt u een stukje invloed uitoefenen op de X-factor van uw woning. Zorg o.a. dat alles in een frisse lichte kleur geschilderd is, persoonlijke spullen zoveel mogelijk opgeruimd zijn en dat alles schoongemaakt is.

Het gaat er niet om wat een verkoper zelf bijzonder vindt aan de woning. Natuurlijk vindt een verkoper zijn woning onderscheidend, hij heeft immers zelf voor die woning gekozen. In de beoordeling van de X-factor schuilt dus een gevaar. Hoewel het gras bij de buren vaak groener lijkt, zijn de meeste verkopers ervan overtuigd dat hun woning per definitie in positief opzicht afwijkt van de woning van de buren.